Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Четвъртък, 21 Септември 2017

ОБУЧЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ

By  Май 09, 2016

Мисля, че вече се похвалих на целия свят, че подадохме документи за осиновяване.  Само като се сетя, че този път няма да има „ако“ и със сигурност ще имаме дете сърцето ми пее.

В тази връзка и защото е задължително трябваше да отидем на обучение. Аз го нарекох обучение за родители, но не знам дали това е истинското име на курса.

В началото малко се ядосах, защото курса е задължителен. Минаха ми през главата всички онези мисли защо точно за осиновителите да е задължителен, а не за всички бъдещи родители. После се притесних, че ще ме изпитват и няма да се справя. Та аз памперс не съм сменявала, а на децата умея само да се радвам … Не спях две нощи поред. А после дойде мъката, че ще ме обучават да бъда родител без да съм бременна.

В крайна сметка курса се оказа всичко, което не очаквах. Обясниха ни за храненето, за обезопасяване на апартамента, за бебешкия пубертет, какво да правиш когато детето се задави, през какви етапи преминава детето когато расте, разликата между дете живяло в институция и дете живяло в приемно семейство, ролята на бащата в отглеждането и как, и кога да кажеш на детето си, че е осиновено.

След първоначалното съпротивление от моя страна – за около 5 мин. започнах аз с моите въпроси. Да ви кажа в един момент направо съжалих лекторите, защото когато става дума за изясняване на нещо нямам спиране. Без да изчакам лекцията и онова, което имат и са длъжни да ни кажат ги затрупах с въпроси, които мен ме вълнуват. Добре де, само за свое оправдание ще спомена, че списък от три листа с въпроса не може да чака лекции, а трябва спешно и бързо да бъде изчистен.

По изключение бяхме само двамата с мъжа ми на този курс, така че лекторите успяха да работят само с нас. Даже ни дадоха да си изберем казуси, по най-важния за мен въпрос – как да кажа на детето си, че е осиновено и кога. Решихме казусите, казахме си мнението, допълниха след нас с обяснения, с препоръки и ни предложиха да си купим книга за написана за осиновяването.

За тези няколко дни не станахме родители и не станахме специалисти по въпроса с това как да кажем на детето, че е осиновено. Измислихме си поведение, което те одобриха и си тръгнахме с тъжната мисъл в главата, че каквото и да знаем на теория живота тепърва ще ни учи …, а този път грешките, които ще допуснем няма да се отразят само на нас.

Не знам дали се вълнувам или плаша. Приемам този етап от живота си, като бременност без неприятните неща на бременността, като повръщане, дебелеене, бушуващи хормони и страха да не загубиш детето по време на бременността. Имаме креватче, столче за хранене, кръстници на детето и отбор приятелки, които са в бойна готовност със съвети и дрешки.

Все пак се ужасявам от мисълта, че в живота ми ще се появи същество, което ще е изцяло зависимо от мен/нас и нашите грешки в неговото възпитание след време, може да му донесат проблеми в живота. Надявам се, да не допускаме много и сериозни грешки, надявам се да намерим баланса между възпитанието и гушкането, а не да залитнем само ... в гушкането...  И се надявам, когато детето ни порасне да имаме сили да го пуснем да поеме по свой път. Без да му се бъркаме и без да го съветваме, когато то не се нуждае от съветите ни. Надявам се да имаме силите да го оставим само да си научи уроците. Сложна работа ми се струва.

Та накрая ми се ще пак да се върна в началото на статията ми с притеснения за нашето родителство. Не мога да разбера защо през подобен курс, разбира се без обясненията за осиновяването не преминават всички бъдещи родители. И майките и татковците… да не говорим за бъдещите баби с техните остарели разбирания за отглеждане и възпитание на децата. Вероятно е трудно да се осигурят обучаващи и зали, но … не е ли по-важно да обучиш бъдещите родители, да не допускат огромни грешки, вместо после да работиш с децата, по отстраняването на тези грешки?!
Last modified on Сряда, 15 Февруари 2017 07:45
Login to post comments
  1. Актуално
  2. Популярно