Print this page

7 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО НЕ ОТСЛАБВАТЕ

By  Ян 13, 2016

Понякога нещо много дребно може да наруши баланса на диетата ви и да ви попречи да достигнете мечтаните килограми, въпреки усилията, които полагате. Ето някой от основните причини, поради които стрелката на кантара:

1. ВИЕ СТЕ ТЕЛЕВИЗИОНЕН МАНИАК

Университетски проучвания от Австралия са доказали, че хората, които гледат телевизия поведе от час, час и половина на ден, са с 93 процента по-склонни към свръхтегло от онези, които гледат по-малко или изобщо не гледат. Когато сме пред телевизора, кръвното ни налягане пада, а сърдечният ритъм и метаболизмът ни се забавят. Така за един час изразходваме 20-30 калории по-малко, отколкото ако само си седим. Проста аритметична сметка показва, че ако гледаме телевизия по 5 часа средно на ден, за един месец можем да качим от само себе си повече от половин килограм. Ако към това прибавим и естествената склонност на човек да похапва несъзнателно лакомства, докато е погълнат от най-новия телевизионен сериал, нещата тотално излизат от контрол. Така че следващия път, когато решите да почивате или просто ви се отвори малко повечко свободно време, не посягайте към дистанционното. Отидете на фитнес, потичайте в парка, или ако сте против такава „екстремна" физическа активност в деня за почивка, поне почетете книга.

2. ЗАБРАВЯТЕ КАЛОРИИТЕ ОТ ПРИЕТИЯ АЛКОХОЛ

Удивително е колко много хора на диета претеглят мислено всяка хапка, която поставят в устата си, калкулирайки калориите, които съдържа, а в същото време с лекота обръщат по две-три питиета на вечер. Дори и да изключим пагубния ефект, който оказва върху черния дроб прекомерното количество алкохол, калориите в него наистина не са малко и определено трябва да ги имате предвид, ако сте на нискокалорийна диета. Малка чаша вино (125 мл) съдържа 85 калории, а в сладките ликьори количеството им варира между 150 до 300!

3. НАПОСЛЕДЪК СТЕ ПОД СТРЕС

Хормонът кортизол се произвежда от организма ни в отговор на стреса, на който го подлагаме. Природата му е дала задачата зарежда телата ни след периоди на кризи и лишения. Тъй като обаче съвременното общество е еволюирало доста от зараждането на човешката раса насам, днес на нас не ни се налага да се борим със суровата природа в търсене на плячка. Ето защо стимулиращият апетита ефект на кортизола сега означава само едно: когато сме под стрес, ядем повече. За да преборите това пагубно за фигурата ви действие на кортизола, можете просто да увеличите своята физическа активност. Тя намалява нивата на хормона-виновник, като същевременно покачва тези на ендорфините. Допълнителният бонус е, че именно ендорфините са тези малки приятелчета, които ни помагат да преодолеем стреса и депресивните състояния.

4. САМО ЕДНА БИСКВИТКА

Всички сме склонни, дори и на диета, да се поддаваме от време на време на изкушенията и да си позволяваме дребни кулинарни радости и наслади.,Само една бисквитка, само едно блокче шоколад... Какво толкова?!" Да, ама не!

В една шоколадова бисквита например се съдържат от 50 до 100 калории. В зависимост от това колко често се отдавате на забраненото блаженство, това може да означава от 1 до 5 допълнителни килограма към теглото ви годишно! Да не говорим, че всички знаем от опит - едно парченце шоколад никога не стига...

5. ВИЕ СТЕ ЖЕНЕНИ

Скорошно американско изследване сред 6000 души между 25 и 60 години е показало, че независимо от пола и възрастта, женените сред тях са с по-висок индекс на телесната маса от тези, които никога не са били в трайно съжителство и не са сключвали брак. Причините се обясняват най-вече с това, че в една двойка хората често са склонни да готвят по-често, както и да консумират както и да консумират повече храна и по-богато менюАко сте омъжена и съпругът ви държи да споделяте с него същите ястия, които яде и той, изходът е в това да намалите количеството. Направете си порция с около 20 процента по-малка от неговата.

И още полезни трикове за двойка, която не е склонна да се лишава от любимите семейни вкусотии: гответе с по-малко мазнина, използвайки съдове с незалепзащо покритие; винаги предпочитайте печенето пред пърженето (любимите на цялата фамилия пържени кюфтета и картофи няма да загубят от вкуса си, ако ги сложите във фурната); намалете количеството на захарта в домашно приготвените сладкиши.

6. СЛЕДИТЕ ТЕГЛОТО СИ ПРЕКАЛЕНО ЧЕСТО

Повечето диетолози съветват да се претегляме всеки ден, за да сме наясно с постигнатите от ограничителния си хранителен режим резултати. За съжаление обаче тази практика може да се окаже нож с две остриета. Понякога отчитането на всяко грамче в посока надолу или нагоре може да бъде доста обезсърчително и да ни тласне в обратната посока - да прекратим диетата, тъй като според кантара ефект от нея няма. Истината обаче е, че той може да сочи различни стойности през месеца и дори - в рамките на деня, без това да се отразява на количеството мазнини в организма ни. Това важи в пълна сила за жените, чиито килограми варират в зависимост от дните на цикъла. Информация от Американския институт по намаляване на теглото показва, че най-стимулиращо, обективно и резултатно е следенето на теглото веднъж в седмицата.

7. КОНСУМИРАТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ДИЕТИЧНИ ХРАНИ И НАПИТКИ 

Парадоксално, но факт! Диетичните напитки и нискомаслените храни може и да обещават чудеса, може и да ви изглеждат идеалния вариант по време на диета, но истината е, че те могат да възпрепятстват загубата на тегло. Британски университетски изследователи направили интересен експеримент, за да проверят дали наистина с консумирането на диетични продукти се усвояват по-малко калории. Те хранили група животни с кисело мляко с изкуствени подсладители и друга - с мляко със захар. Изненадващо първата група показала склонност да консумира по-големи количества и да наддава повече от втората, което пък, според учените, доказва, че заместителите на захарта по някакъв начин объркват естествените ензимни процеси в организма. В допълнение - обикновено когато похапваме широко рекламираните като диетични и нискомаслени продукти, ние често сме склонни да консумираме по-големи количества, спокойни, че са нискокалорични и от тях не се пълнее. По този начин си набавяме дори повече калории от обичайното. 
Last modified on Вторник, 20 Февруари 2018 14:13
Login to post comments