Print this page

На интервю за нова работа - капани, правила, печеливши стратегии - І част

By  Фев 22, 2016

- Кажете, моля ви, къде сте работили досега?

- Ами-и-и, на много места.

- А по-конкретно?

- Ами-и-и, не знам... Вие какъв човек търсите?

- Умеете ли изобщо нещо?

- Да, аз мога всичко...

Съвсем истински момент от събеседване с потенциален работодател.

Кандидатствате за място, което ви харесва, и след известно време получавате покана да се явите на интервю. Как ще протече то? Навярно не така, както преди пет-шест-седем години. Оттогава животът се е променил, а заедно с него изискванията на работодателя към вас и вашите към него. На всичко отгоре вече съществуват добре подготвени специалисти по човешки ресурси, прилагащи най-различни съвременни методи за подбор на кадри. Днес събеседването изобщо не напомня за изпит, където на всеки въпрос съответства правилен отговор, а по-скоро прилича на разговор между равни. Всеки със своя позиция, имаща право на съществуване, и със свой кръг от интереси, който може да стане общ.

Здравейте, това съм аз!

Честна дума, най-малко от всичко ни се иска да започваме с азбучните правила. Но въпреки че за тях са изписани цели томове, мениджърите по персонала продължават да недоумяват. Внимание! Техният единодушен призив, общо взето, звучи по следния начин: „Мили дами, вие не се отправяте към дискотеката, към някоя кръчма, на поход в планината. И не възнамерявате да изпълнявате товарно-разтоварни дейности. Отивате на интервю за работа в уютен офис. Затова помислете добре какво да облечете!"

Напълно възможно е скъпите кожи и диамантите или пък маратонките и джинсите да съответстват на дрескода, към който се придържат сътрудниците на фирмата. Но засега вие сте външно лице. И ако искате да станете част от колектива, проявете такт, чувство за мярка и здрав разум, т. е. облечете нещо по-спокойно. Най-добре качествен делови костюм и обувки на средно висок ток. Джинсите (без живописни дупки) са допустими само в най-краен случай - когато знаете със сигурност, че в офиса не се спазват строги правила относно начина на обличане. Колкото до дъвката в устата - тя просто гарантира отхвърлянето на кандидатурата ви.

Важните подробности

Не се и надявайте, че бързичко ще преразкажете на работодателя това, което сте написали в своето CV, че после той накратко ще ви опише длъжностните характеристики на мястото и след 15 минути ще бъдете на свобода. В наистина престижните фирми интервюто продължава около час. И обикновено се води от професионалист, който, след като анализира не само вашите отговори, но и поведението ви, си съставя съвършено точно мнение за това що за специалист и що за човек сте.

По всяка вероятност в началото ще ви помолят да попълните някаква анкета. Ако не си носите химикалка или писалка, ще ви дадат, но няма да пропуснат да запишат първия „минус" във вашия пасив.

Предишните работни места и трудовите навици, за които ще ви разпитват, са само част от интервюто. За потенциалния работодател е важно да оцени и личностните ви качества: възпитанието, умението да се държите адекватно, доброжелателността, конфликтността, честността, увереността в себе си, амбициозността, хладнокръвието, способността да намирате бързо решения. Защото всичко това има огромно значение за бъдещата ви работа.

Също така е много вероятно интервюто да премине под формата на приятна беседа, в хода на която вие, без дори да се усетите, ще си кажете всичко. Може например да ви попитат как ще постъпите в този или онзи конкретен случай, да ви предложат да отговорите скоростно на въпросите от някакъв тест, да опишете своите действия в съвършено невероятни ситуации (на необитаем остров, потъващ кораб и т. н.) или пък да нарисувате нещо по зададена тема. Не си струва да гадаете какво иска да чуе или види работодателят, и не се правете на такива, каквито не сте. Подобни задачи винаги съдържат в себе си капани за проверка на откровеността, а и откъде знаете какво е нужно на интервюиращия (решавате например да се престорите на амбициозен лидер, а компанията търси старателен редови труженик). И накрая: на вас самите няма да ви е приятно да вършите работа, изискваща качества, които не притежавате.

Маски долу

Задължително ще ви попитат какво искате да правите. За нищо на света не отвръщайте: „А вие какво предлагате?" Вие сте там, за да предложите себе си, а не да получите нечия оферта, затова е страшно важно да обясните длъжностната позиция, към която се стремите.

За да проверят вашия професионализъм, ще ви помолят да си представите себе си в определена трудова ситуация. Как ще я разрешите? Навярно ще ви накарат да разкажете и за конкретните си постижения на предишните работни места. Тогава, дори да сте били само изпълнители, заемащи най-ниското стъпало в служебната йерархия, не казвайте: „Нямам особени постижения." А имате ли „неособени"? Всъщност една секретарка може да обясни колко добре се е справяла с архивирането на документи, младшият счетоводител - как е внедрил модерна система за отчетност и прочее, и прочее. В изпратеното до фирмата CV сте описали качествата си (чувство за отговорност, общителност, активност). Сега обаче ще трябва да приведете примери от своя живот, за да обясните какво сте имали предвид. Въпросите могат да бъдат и не за вас, а за някой друг. Какъв трябва да бъде идеалният ръководител, идеалният подчинен? Защо едни служители мързелуват на гърба на други? Така, дори да не го осъзнавате, ще ви се наложи да говорите за себе си.

УСПЕХЪТ НА ИНТЕРВЮТО ЗАВИСИ НЕ ОТ ПРЕДВИЖДАНЕТО НА ПРАВИЛНИТЕ ОТГОВОРИ, А ОТ ТОВА ДАЛИ СТЕ ИНТЕРЕСНИ СЪБЕСЕДНИЦИ

Вижте още: 

На интервю за нова работа - капани, правила, печеливши стратегии - ІІ част


Last modified on Петък, 02 Март 2018 09:43
Login to post comments