Print this page

Какво да избягваме в менюто си, когато спазваме диета

By  Фев 17, 2016

Примамват ни сладкишите или пържените картофки и се поддаваме на изкушението. Но спасение има - вместо вредното нека изберем полезно и също толкова вкусно ястие.

Пържените храни, които често приемаме с газирани напитки, са още по-вредни в тази комбинация - обработката на храната се затруднява. Колкото до пърженето, използването на употребявана мазнина води до образуването на канцерогенни вещества, които причиняват натравяне.

 

Мазните храни се отразяват зле на фигурата, здравето и тонуса ни. Те натоварват сърцето. Вместо пържено хапнете прясна салата. Зеленчуците са богати на витамини и минерали, а и понижават нивото на лошия холестерол.

Алкохолни и безалкохолни коктейли - те са висококалорични. Затова по-добре пийте прясно изцеден сок от сезонни плодове, но без захар.

Майонезата, сметаната, маслото също трябва да се избягват. Вместо с майонеза, подправяйте салатите и гарнитурите с прясно изцеден лимонов сок. Маслото заменете с маргарин от растителни мазнини. Маргаринът е източник на витамини А и Е. Има и такъв, който е обогатен с минерали, фибри или фитостероли.

Тлъстите храни допринасят за пълнеене. Заменете наситените мазнини (червените меса, пълномаслени сирена, краве масло) с полиненаситени мазнини. Полезни са рибата и морските дарове, тъй като съдържат калций, витамини А, В, D и Е, желязо, фосфор, йод, магнезий и др. необходими елементи. Ежедневно трябва да си доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно да го правим чрез „добрите" мазнини – Омега 3 и Омега 6. Те съдържат по малко въглехидрати. Ще ги намерим в маргарините, зехтина, рапичното масло и суровите ядки.

Пастет, топени сирена, готовите сосове - съставът им е съмнителен, съдържат мазнини между 50-70%, нишесте, изкуствени киселини. Тези съставки не се усвояват докрай, бавно се храносмилат и са висококалорични. В сосовете има много сол и захар.


Last modified on Сряда, 07 Юни 2017 11:05
Login to post comments