Print this page

ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА ИДЕАЛНАТА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

By  Мар 11, 2016

1. Редовно хранене. Човек трябва да се храни поне три пъти на ден — сутрин, на обяд и вечеря. Още по-добре е (с изключение на най-строгите диети), ако между тези три основни хранения да включим една междинна закуска (предобедна или следобедна, а евентуално би могло и двете. Така ще получаваме чувство за ситост чрез поглъщане на по-малки количества храна.

Особено внимание трябва да обърнем на следния факт — вечерното, последното хранене да бъде колкото се може по-рано и в никакъв случай непосредствено преди лягане. Най-добре е вечерята да бъде около 18 часа и след нея до следващата сутрин да не консумираме нищо.

2. Разпределение на храната през деня. Твърдо правило в това отношение не съществува. Общопризнато е, че закуската трябва бъде обилна, обядът — умерен, а вечерята — ниско калорична. Брилат Саварин е изказал следната духовита мисъл: „Сутрин яж като крал, на обяд — като буржоа, а вечер — като просяк."

И друга остроумна поговорка се казва: „Изяж закуската си сам, обяда раздели с приятеля си, а вечерята предложи на своя враг."

За съжаление обикновено повечето от нас не закусват, на обяд хапваме малко каквото имаме под ръка, а вечер, удобно настанени, поглъщаме огромни количества храна. След вечеря някои продължават да увеличават количеството на погълната храна — докато гледат телевизия, си хапват сладниш или след края на телевизионната програма изяждат още една допълнителна вечеря и тогава си лягат да спят.

Учените са установили следния интересен факт: човешкият организъм е толкова чувствителен, че веднага реагира на такова неорганизирано и неравномерно хранене. Ако човек практически се храни стабилно само веднъж — вечер, то неговия организъм се подготвя за периода на 24-часовото гладуване и от еднаква по калоричност храна натрупва повече запаси от мазнини, отколкото ако същата храна се консумира на три или пет пъти.  Всъщност организмът се приготвя за предстоящото гладуване, като се стреми да складира колкото се  може по-голям резерв от мазнини.

Много важно е да се храним бавно, да сдъвкваме добре всеки залък: това важи и за периода на ограниченията през време на диетата за отслабване, защото  алчно лапащите получават чувство на ситост едва след по-продължително ядене, а и намаленото количество храна засища в по-малка степен.

3. Нискокалорични, но засищащ ястия. От предишната точка стана ясно, че не трябва да излагаме организма си на продължително гладуване. Затова при съставянето на дневно и седмичното  меню трябва да включваме такива ястия, от които да можем да консумираме в достатъчно количество, но те да имат малка калорийна стойност.

Много пълни хора твърдят — и то с право, — твърдят, че не ядат много. Те казват истината, тъй като в действителност ядат малко; хапват дребни неща, само че висококалорични. Казаното можем да демонстрираме с един пример за разумна, засищаща закуска: 200 мл кисело мляко, 2 яйца, изпържени в тефлонов съд (или 2 рохко сварени яйца),  чушка, домат, 1 филийка черен хляб. И всичко това, изчислено в калории, е по-малко от едно парче шоколад! Този, който сутрин, излизайки от къщи, изяде парче шоколад, с основание може да вярва, че не е закусил,  тъй като всъщност не е ял нищо, но само като количество!

4. Ястията, консумирани през време на диетата за отслабване, не би трябвало да се различават по вкус от тези, с които сме свикнали. Мнозина смятат, че диетичните ястия са безвкусни, безсолни и отблъскващи. В действителност това съвсем не е така

Ястията от диетата за отслабване трябва да са поне толкова вкусни, колкото приготвените по традиционния начин, а в някои случаи дори и по-вкусни от тях. Диетичните блюда просто трябва да сеприготвят с умение. Варените ястия, подправени със застройка, имат не по-лош вкус, отколкото, ако ги сготвим с мазна запръжка. Готвените ястия за които сме използвали тефлонов съд с две малки кафени лъжички зехтин или олио, имат вкус, който може да конкурира вкуса на традиционните блюда, приготвени с обилно количество мазнини.

Трябва да съумеем да приготвяме ястията, с които сме свикнали, така, че те да станат по-малко калорични.

5. Диетата не трябва да бъде еднообразна. Естествено прилагащия диета би могъл да избере едно-две нискокалорични ястия и да консумира само тях, като ги редува. Би могъл, но това няма да доведе до успех, тъй като след известно време  няма да може да погледне тези ястия.

6. Подходящо време за провеждане на диетата за отслабване. Разбира се, диета може да се провежда по всяко време, но най-удачно е да се започне пролетта, тъй каот в основата на всяка диета са пресните плодове и зеленчуци.


Last modified on Сряда, 07 Юни 2017 11:05
Login to post comments