Print this page

КОСОПАД

By  Авг 11, 2020

Загубата на коса (алопеция) може да засегне само скалпа или цялото ви тяло, и може да бъде временна или постоянна. Тя може да бъде резултат от наследственост, хормонални промени, медицински състояния или нормална част от стареенето. Всеки може да загуби коса на главата си, но това се случва по-често при мъжете.

Плешивостта обикновено се отнася до прекомерна загуба на коса от скалпа. Наследственият косопад с възрастта е най-честата причина за плешивост. Някои хора предпочитат да оставят нещата така и да свикнат с косопада. Други могат да го прикрият с прически, грим, шапки или шалове. Трети избират някакво лечение, за да предотвратят по-нататъшния косопад или да възстановят растежа.

Преди да започнете лечение на косопад, говорете с вашия лекар за причината за загубата на коса и възможностите за лечение.

ПРИЗНАЦИТЕ И СИМПТОМИТЕ НА КОСОПАД МОГАТ ДА ВКЛЮЧВАТ:

Постепенно изтъняване на върха на главата. Това е най-често срещаният вид косопад, засягащ хората с напредване на възрастта. При мъжете косата често започва да отстъпва от линията на косата на челото. Обикновено жените имат малки участъци на скалпа си без коса. Все по-често срещаният модел на косопад при възрастни жени е отстъпваща линия на косата (фронтална фиброзна алопеция).

Кръгли или петнисти плешиви петна. Някои хора губят косата в кръгли или петнисти плешиви петна по скалпа, брадата или веждите. Кожата ви може да стане сърбяща или болезнена преди косата да падне.

Внезапно оредяване на косата. Физически или емоционален шок може да доведе до оредяване на косата. Шепи коса могат да излязат при сресване или измиване на косата или дори след нежно подръпване. Този тип косопад обикновено причинява цялостно изтъняване на косата, но е временен.

Цялостен косопад. Някои състояния и медицинско лечение, като химиотерапия за рак, могат да доведат до загуба на коса по цялото ви тяло. Косата обикновено расте обратно.

ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАДА

Обикновено хората губят от 50 до 100 косъма на ден. Това обикновено не се забелязва, тъй като едновременно с това расте нова коса. Загубата на коса възниква, когато новата коса не замести косата, която е изпаднала.

Загубата на коса обикновено е свързана с един или повече от следните фактори:

Семейна история (наследственост). Най-честата причина за загуба на коса е наследствено състояние, което се случва със стареенето. Това състояние се нарича андрогенна алопеция, плешивост по мъжки модел и плешивост по женски модел. Обикновено се появява постепенно и по предвидими модели - отстъпваща линия на косата и плешиви петна при мъжете и изтъняване на косата по протежение на короната на скалпа при жените.

Хормонални промени и медицински състояния. Различни състояния могат да причинят постоянен или временен косопад, включително хормонални промени поради бременност, раждане, менопауза и проблеми с щитовидната жлеза. Медицинските състояния включват алопеция ареата, която е свързана с имунната система и причинява петна косопад, инфекции на скалпа, като трихофития, и заболяване, което е свързано с неконтролируемо желание за скубане на косми, наречено трихотиломания

Лекарства и добавки. Загубата на коса може да бъде страничен ефект на някои лекарства, като тези, използвани за рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми, подагра и високо кръвно налягане.

Лъчева терапия към главата. Косата може да не расте обратно така, както беше преди.

Много стресиращо събитие. Много хора изпитват общо изтъняване на косата няколко месеца след физически или емоционален шок. Този вид косопад е временен.

Прически. Ежедневните прически, които дърпат косата ви здраво, опашки или плитки, които причиняват напрежение на космените фоликули, могат да доведат до загуба на коса, като например сцепление с алопеция.

Рискови фактори

РЕДИЦА ФАКТОРИ МОГАТ ДА ПОВИШАТ РИСКА ОТ ЗАГУБА НА КОСА, ВКЛЮЧИТЕЛНО:

- семейна история на оплешивяване от страна на майка ви или баща ви

- възраст

- значителна загуба на тегло

- определени медицински състояния, като диабет и лупус

- стрес

- лошо хранене

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА КОСОПАДА

Повечето плешивост се причинява от генетика (плешивост по мъжки модел и плешивост по женски модел). Този вид косопад не е предотвратим.

Тези съвети могат да ви помогнат да избегнете предотвратимите типове косопад:

Бъдете нежни с косата си. Използвайте балсам и избягвайте да дърпате при четкане и разресване, особено когато косата е мокра. Гребен с широки зъби може да помогне да се предотврати изтеглянето на косата. Избягвайте използването на горещи ролки, маши и преси постоянни. Ограничете напрежението върху косата от прически, които ластици, барети и плитки. Оставяйте косата си да диша разпусната колкото е възможно по-често.

Посъветвайте се с вашия лекар за лекарства и добавки, които приемате и които могат да причинят загуба на коса.

Защитете косата си от слънчева светлина и други източници на ултравиолетова светлина.

Спри да пушиш. Някои изследвания показват връзка между тютюнопушенето и плешивостта при мъжете.


Last modified on Вторник, 11 Август 2020 10:04
Login to post comments