Print this page

СЪВЕТИ ЗА МАЛКА КУХНЯ

By  Май 10, 2016

Понеже всички имат съвети за това как да обзаведем малка кухня и тя да не изглежда още по-малка, реших и аз да се включа. Разбира се, с уговорката, че не съм вътрешен дизайнер и нямам претенции да знам кое е модерно или правилно.

Нашата кухня е малка. Намира се в онези апартаменти, строени по комунистическо време с неясно и непрактично вътрешно разпределение. Апартамента е разположен на огромните 60 квадратни метра и се състои от спалня, хол, кухня и перфектен коридор, за който ще ви разкажа някой друг път. Естествено кухнята е най-малкото помещение в целия апартамент.

Леко ще се отклоня, за да не си помислите, че виж ти тази глупачка харесва малка кухня. Не! Харесвам новото строителство с новите идеи – голяма кухня с трапезария и холна гарнитура и две малки спални. Но … знаете защо обикновен човек не може да притежава такова нещо, освен ако е само дете, и половинката му също, та да може три семейства да купят мечтаното жилище.

Та ето и моите непрофесионални съвети за малка кухня:

  1. Не слагайте нищо пред прозореца, което ще го „затвори“. В нашия случай до прозореца стоеше огромен фризер. Понеже ядем само домашно месо огромния фризер ни вършеше работа, но мястото му беше неправилно избрано. Продадохме фризера и взехме друг, малко по-малък, който сложихме под плота до кухненската мивка. Там обикновено стои пералня, но в нашия случай – е сложена зад параван в банята. Разбира се, остана и хладилника.
  2. Категорично ви съветвам за малката кухня да си изберете светъл цвят /това всички го казват/ и да боядисате тавана в същия цвят – е това вече никъде не съм чела. Ние решихме да освежим цвета на латекса. Беше в цвят шампанско и наистина е красив цвят за малка кухня. Сменихме го с цвят резеда. В същия тон на шампанското. Изпаднах в паника, когато мъжа ми категорично заяви, че и тавана ще е в същия цвят, а не в общоприетия бял цвят. Но, понеже ние си боядисваме и обикновено сме толкова напрегнати от евентуалния /добър, лош/ резултат, че сме на ръба да си спретнем скандал, реших да отстъпя. Вчера сложиха и шкафчетата – в цвят ванилия. Стана много красиво. Противно на това, което очаквах цвета на тавана отвори помещението и изпъкнаха шкафовете.
  3. Ако сменяте кухненските шкафове, за горните изберете светъл тон и непременно сложете матирано стъкло на вратичките. Поне на по-голяма част от тях. Придава ефирност и не те „затрупва“ като влезеш в помещението. Не знам колко е модерно, но понеже теракота ни е в топъл кафяв цвят, напръскан с капки шампанско, решихме долните шкафове да са в кафяво. Плота – светъл, ванилия имитация на мрамор, за да е по-лесно на погледа да премине към горните шкафове в цвят ванилия. Внимателно обмислете и кое шкафче на къде се отваря, защото имахме шкаф, който заради посоката на отваряне на вратичката не можеш да ползваш, ако не дай си Боже качиш три килограма.
  4. Сменете масата за хранене с бар плот. Това винаги ми се е струвало огромна дивотия като съвет, но за нашата кухня просто няма друг начин, ако все пак искаме да влизаме в нея. Предпочетохме бар плота да е на нивото на кухненска маса, за да няма напрежение при по-дълго седене в кухнята. Понеже кухнята е продълговата, сложихме до едната стена още един бар плот. Така спечелихме място за готвене, за хранене и за рязане на салати и мезета, докато върви важен мач.
  5. Купете си ново осветително тяло. Задължително се консултирайте, защото ние щяхме да направим грешката да купим тяло, което щеше да затъмнява част от пространството, вместо да осветява.
  6. Противно на всички съвети, ние решихме в кухнята да има телевизор. Монтиран е високо, за да може докато аз готвя, той да гледа мач, без да му преча и без да мърморя, че прекарва малко време с мен.

Това е всичко, което аз имам да ви кажа за ремонта на кухнята. Опитайте. Или опитайте това, за което ви стигнат силите и парите. Поне пребоядисайте стените и тавана. В крайна сметка кухнята си е ваша, важното е да и се радвате и да я ползвате … аз лично смятам да не си цапам новата кухня … с готвене :). Довечера ще разбера какво мисли по този въпрос половинката ми.


Last modified on Сряда, 15 Февруари 2017 07:44
Login to post comments