Print this page

ЗА КОЛИТЕ С ДЕСЕН ВОЛАН В БЪЛГАРИЯ

By  Май 12, 2016

Пътувам сутринта с кола до работа, поради мързела, който ме е налегнал в ранната пролет /есен, лято и зима/. Пътя от нас до работата ми е 20-тина минути пеша, а с кола, заради многото мързеливци като мен – 15 мин, но въпреки това предпочитам да си седна в колата и да се возя, вместо да походя малко.

Та си пътувам сутринта, поглеждам един джип и … няма шофьор. Малко по-късно, поради факта, че още не съм пила кафе осъзнавам, че джипа е с десен волан. Машинката, която разсъждава в главата ми бавно се завърта в посока недоволство.  Аз съм шофьор, харесвам хубави коли, но повече от всичко харесвам здрави и безопасни коли.

Може ли един средно интелигентен човек да реши, че в държава, в която всички коли по закон се движат в дясното платно, ще е безопасно да кара автомобил с десен волан? Може ли да ми бъде обяснено, как този шофьор изпреварва?

Мен са ме учили, че когато искаш да изпревариш, леко се изнасяш в ляво, обикновено зад осевата линия, поглеждаш идва ли отсреща друг автомобил, преценяваш ситуацията и изпреварваш. Е, как ще се случи това с автомобил с десен волан в нашата държава?

Ситуацията изглежда така: Шофьора, обикновено мъже в България карат коли с десен волан, решава да изпревари. До тях обикновено седи нещастната съпруга. Та той решава да изпревари, леко се изнася и жената, започва да пищи, защото отсреща идва кола, а тя в паниката си се чуди, ще се сети ли мъжа да се прибере в своето платно или не. Мъжа, разбира се започва да псува, защото всъщност проклетата жена не е преценила правилно и той е могъл да изпревари, а не да крета след този добре натоварен камион. И така до следващия път.

Аз предлагам със закон да бъде забранено в България да се движат автомобили с десен волан. Искам на всички, които в момента имат такива коли да им бъде даден едномесечен срок да си приведат колите в нормално за нашето движение състояние и след това, ако не го направят да им конфискуват колите и да ги продаде държавата за скрап. А ако реши англичанин да шофира в България нека да си наеме автомобил. Това е. 


Last modified on Сряда, 15 Февруари 2017 07:44

1 comment

  • Надя
    Comment Link Надя Четвъртък, 12 Май 2016 08:59

    Аз съм се возила в кола с десен волан и никога не съм изпадала в паника. Цените на тези автомобили са по-ниски, в сравнение с кола, същия модел, но с ляв волан.

Login to post comments