Print this page

„ТРЯБВА“ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

By  Юни 22, 2016

Трябва да работя. Защото в нашето съвремие е прието, че жената освен майка и домакиня, трябва да бъде и напълно готова да поема половината /поне/ разходи в семейния бюджет и да има поле да се изявява като професионалист.

Трябва да мога да балансирам с блага усмивка и доза непукизъм между колегите, семейството и родАта. Защото е ясно, че с изискванията на всички посочени страни рискувам благата усмивка да се превърне в ръмжащо озъбване.

Трябва да мога да завивам крушки, да лепя тапети, да шпакловам, да местя мебели и евентуално да кова пирони. Защото не е сложно.

Трябва да бъда в готовност при която и да е поставена задача. Защото сама от себе си очаквам да мога да се справя с всичко.

Трябва да мога да отделям цялото необходимо време за децата. Защото се очаква да ги храня, обличам, изслушвам, успокоявам или критикувам, и освен всичко друго – от време на време да играя с тях.

Трябва да се грижа за дома ни. Защото да се изчисти, сготви, просне/прибере прането и още няколко дребни домакински дейности не отнема кой знае колко време.

Трябва да мога да организирам, подготвям и реализирам пътувания, празници и гостувания. Защото мога да приема 15 човека на гости у дома по-лесно, отколкото ние четиримата да отидем някъде на гости.

Трябва да мога да влизам в дрехите си отпреди пет години, защото напоследък дрехите се правят сякаш само от и за особи с хранителни разстройства или пък за лелки с хормонални такива.

Трябва да спра цигарите, кафето, соленото, киселото, лютото. Защото не е здравословно и защото не съм го пасла на поляната в унисон с новите тенденции при храненето напоследък.

Трябва да бъда бодра и безпредметно щастлива по всяко време. „Е, от какво си толкова чак уморена ?“ е един от любимите ми въпроси, който обикновено ме докарва до делириум в понеделник сутрин.

Трябва да мога да ставам в пет, за да разполагам поне с час време за себе си, нищо че съм си легнала в 12. Защото има достатъчно много хубави книги и филми, на които искам да се насладя на спокойствие, без да гледам кисели физиономии, че съм прекъснала някое анимационно филмче или извънредно важен мач.

Трябва да мога да поемам дълбоко въздух и да броя поне до 100 в моментите, в които ми се иска просто да налетя на бой на някой. Защото съм длъжна да дам добър пример на децата.И защото от прекомерно мръщене ще ми излязат повече бръчки.

Трябва да успея да забравя думата „трябва“ , защото е убила думата „искам“.


Last modified on Сряда, 15 Февруари 2017 07:18
Login to post comments