Print this page

ДОМАШНИ ХИТРИНКИ

By  Апр 04, 2016

От доматения сос върху белия тишърт на детето ви няма да остане и следа, ако първо напръскате петното с лак за коса, разтъркате го енергично и изплакнете с топла вода.

* Ако преди да ги обуете за първи път, поставите чорапогащите си в хладилника за няколко часа, ще решите проблема с бримките.

* Тръгвате на дълъг път? Дрехите ви няма да се намачкат непоправимо в куфара, стига да не ги подреждате сгънати, а навити на руло, и то по няколко наведнъж.

Нацапате ли се с лепило, капнете отгоре няколко капки винен оцет, изчакайте две-три минути и изтъркайте.

Новата ви дреха няма да избелее след пране, ако първо я накиснете за няколко часа във вода, към която трябва да добавите половин чаша сол.

Копчетата ви ще останат на мястото си, стига, след като ги зашиете, да минете останалата отгоре част на конеца с безцветен лак за нокти. Повторете операцията след три-четири пранета.

Мислите, че боята за коса е съсипала бялата ви шемизета? Нищо подобно! Напръскайте петното с лак, изчакайте няколко секунди и избършете с чиста кърпа.

Някой несръчен гост е залял покривката на масата ви с червено вино? Кипнете малко количество прясно мляко и го излейте отгоре. След няколко минути изперете покривката.

Как да изстискате ръчно изпраните вълнени пуловери, без да ги деформирате? Сложете ги между две хавлиени кърпи и прокарайте отгоре точилката си за тесто.

Лакът за коса е враг и на петната от химикалка върху дрехите. Напръскайте, изчакайте малко, изперете,

Ако кожената ви яка започне да се „обезкосмява", поставете я за един час в хладилника.

Толкова много часове прекарвате зад волана, че токовете на обувките ви се изтриват? Не допускайте това да се случва занапред и когато си купите нови, непременно напръскайте долната част на токовете им с лак за коса или я покрийте с безцветен лак за нокти.

Ако краищата на връзките ви за обувки се разръфат, обработете ги с безцветен лак за нокти и те ще станат като нови.

За да ухае приятно домът ви, пуснете няколко щипки смляна канела в тенджера с вода и я кипнете.

Животът на декоративните свещи се удължава двойно, стига да прекарат няколко часа в хладилника, преди да бъдат запалени за първи път.

Букетите от изсушени цветя ще изглеждат прекрасно много дълго време, ако всеки месец се пръскат с лак за коса.

Освежете мокета си, като го поръсите със сода бикарбонат, която трябва да оберете с прахосмукачката след четвърт час.

Следите, оставени от тежки мебели върху килими и мокети, изчезват, ако се обработят с парна ютия, която се държи над тях, без да ги докосва.

Мухите изпитват ужас от миризмата на оцет, затова се отървете от тях с помощта на няколко купички с топъл оцет, поставени в различни помещения на дома ви.

Саксиите с босилек, отглеждани върху первазите на прозорците, прогонват надалеч комарите.

* При положение, че котката ви няма нищо против маслото, давайте й малки парченца няколко пъти седмично. Защо? За да не пуска чак толкова много косми из цялата къща. 

Last modified on Понеделник, 04 Април 2016 08:10
Login to post comments