Print this page

Какво наистина искаме …в любовта? И как да го постигнем.

By  Фев 26, 2016

Според Андрю Маршал, известен британски психотерапевт и брачен консултант, „няма такова нещо като идеален партньор, най-доброто, което може да получим, е „достатъчно добър" такъв. Прекрасно би било да имаме любим, който е загрижен за нас, а и ние за него; да имаме вълнуващи интимни преживявания заедно, да се наслаждаваме на неговата компания и взаимно да се уважаваме". Маршал съветва още ако искаме да подобрим връзката си, да си отговорим на следните въпроси:

Говорим ли на един език?

Няма как да получите от партньора си онова, за което копнеете, ако „говорите" на различни езици. Според специалистите, има 5 любовни езика и всеки от нас говори на някой от тях - ето защо не е трудно да се разминавате комуникативно с половинката си. Петте езика на любовта са: използване на думи на одобрение; прояви на загриженост; гушкане и прегръщане; прекарване на качествено време с партньора и секс. Ако показвате любовта към половинката си чрез мили думи, а в замяна той мие колата ви - съществува реална опасност и двамата да се почувствате неразбрани и недооценени. Интимността се заражда заражда със споделянето на мисли и чувства, така че ако искате да се сближите с любимия си - опитайте да разясните един на друг езиците, които използвате. От друга страна, хуморът - който не е самостоятелен език на обичта, също служи за спояване на връзката. Гледайте, например, заедно някаква комедия или разкажете на любимия си някаква смешна случка от деня ви, може и виц, който сте чули в службата си. Ако нямате навика да се смеете заедно, добре е да помислите как да започнете да го правите. Планирайте някакво „смешно преживяване" за двама ви.

За какво мога да кажа, че съжалявам?

Животът предлага достатъчно много предизвикателства и битки и без да воювате с партньора си. Вие сте заедно, защото имате нужда от съюзник, същото важи и за него. Когато има проблем в една връзка (разбира се, категорично изключваме проявите на физическо и психическо насилие и контрол), то и двамата партньори имат вина за това. Например, не е чудно, че партньорът ви е станал раздразнителен, ако през последните шест месеца вие все сте били много заета или без настроение за секс с него. И така се завърта порочен кръг... Пресечете го, като първи поднесете извинение на половинката си. Направете го, независимо от неговата вина за случващото се. Ще бъдете приятно изненадани от неговата реакция.

Правилно ли се любим?

Интимните забавления са от голямо значение за всяка връзка. Но още по-важно е да харесвате сексуалните преживявания с любимия си и те да са в правилното количество за вас. За да поискат да се любят с някого, жените трябва да се чувстват емоционално обвързани с него. При мъжете е по-скоро обратното - сексът им помага да изградят близост с половинката си. Ето защо е добре да говорите с любимия си - попитайте го какво харесва, споделете му какво би ви доставило удоволствие и колко често ви се иска да правите секс. Насрочете си „интимни срещи". Постепенно и мъжът ви ще започне да споделя.

Login to post comments